Látnivalók
Virágfürdő
Virágfürdő
Immáron egy teljes egészében felújított fürdőkomplexum várja a Kaposvárra látogató vendégeket, miután 2011. augusztus 5-én délben átadták a közönségnek a 3,5 milliárd forintba kerülő létesítményt. Az Európai Unió által támogatott egészségturisztikai fejlesztés eredményeként a fürdő több ezer négyzetméterrel, újabb medencékkel és megannyi új szolgáltatással gazdagodott. A pihenést, a sportolást, a szórakozást és az egészségmegőrzést szolgáló fürdőben kilenc új medence - köztük termál-, víz alatti gyógytorna-, súlyfürdő- és terápiás medence is - is épült. A Virágfürdő medencéivel együtt így összesen 18 medence várja a látogatókat.
  • Virágfürdő honlapja: www.virágfürdő.hu
  • Cím      : 7400 Kaposvár, Csík Ferenc sétány 1.
  • Telefon: +36 82/32-044
Rippl-Rónai villa
Rippl-Rónai villa
Rippl-Rónai József, a stílusújító modern festészet magyarországi meghonosítója. Münchenben, majd Párizsban tanult, a magyar posztimpresszionizmus legnagyobb alakja. 1908-ban vásárolta meg a Róma-villát, mely haláláig lakhelyéül szolgált. A parkkal övezett, hatszobás emeletes villa színpompás, dekoratív képek, a kukoricás-stílus létrejöttének színtere volt. A szobák a művész saját bútoraival berendezve, és több mint kilencven műalkotással, hűen tükrözik az eredeti állapotokat. Az otthoni környezet és a családi atmoszféra Rippl-Rónai művészetének állandó témául szolgált. A művészi kifejezés érdekében merész formai, stílusbeli újításokra is vállalkozott. A múzeum gazdag betekintést nyújt a művész minden festői korszakába.
Szennai skanzen
Szennai skanzen
A szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény Somogy megyeszékhelyétől, Kaposvártól 8 km-re található az országban egyedülállóan, helyi kezdeményezésre egy élő faluban létrejött falumúzeum. Célja, a Somogyban napjainkig fennmaradt talpas-favázas népi építészet emlékeinek az utókor számára történő megőrzése a szabadtéri néprajzi gyűjteménybe történő áttelepítésével. Az áttelepítés a hitelesség igényével, az eredeti faelemek lehető legnagyobb mértékű megtartásával, a hagyományos anyagok és technika alkalmazásával történt.
  • Szennai skanzen honlapja: www.skanzen.hu
  • Cím      : 7477 Szenna, Rákóczi utca 2.
  • Telefon: +36 82/584 013
Deseda tó
Deseda tó
A Deseda hazánk leghosszabb mesterséges tava, melyet a Deseda-patak felduzzasztásával alakítottak ki. Hossza mintegy nyolc kilométer, szélessége 300-500 méter. Több Kaposvár környéki települést, településrészt - Somogyaszaló, Toponár - is érintő partján horgászparadicsom, strand, hétvégi hobbikertek találhatóak, a tó körül kerékpárúton lehet körbekerekezni. A leghosszabb kerékpártúra útvonala csaknem 23 kilométer. 1994-ben Kaposvár közgyűlése Deseda és környéke néven védett területté nyilvánította az 1112 hektáros területet. Nem véletlenül: a tó és környéke számos védett állatnak, vonuló vízimadárnak kedvelt élőhelye, pihenőhelye.
Desedai-parkerdő és arboretum
Desedai-parkerdő és arboretum
A Desedai-parkerdőt a tó északi részén alakították ki 1978-ban, parkolókkal, gépkocsi beállóval, kiszolgáló egységekkel, játszóterekkel és tanösvényekkel. A parkerdő magában foglalja a 26 hektáros arborétumot is, mely igazi különlegesség. Félszigetként nyúlik be északi irányból a tóba. A terület - melyen eredetileg egy tájidegen akácos volt - nagyon változatos természeti adottságokkal rendelkezik: vannak benne száraz dombhátak, enyhe nyugati és keleti irányú lejtők, mocsaras részek is. A növények telepítése 1978-ban kezdődött meg a Sefag Rt jóvoltából. A partról 100 méteres fahíd ível át a tó Deseda pataki ága fölött a félszigetre, ahol a kisebb utak mellett két fő sétaúton járhatjuk körbe az arborétumot: Az egyik közvetlenül a vízpart vonalát követi 1,4 km hosszúságban, a másik körsétaútszerűen kanyarog a facsoportok között 1,7 km hosszan.
Rippl-Rónai Múzeum
Rippl-Rónai Múzeum
A múzeum épülete az egykori Vármegyeháza, amely 1828-1832 között épült klasszicista stílusban. A múzeumnak különösen jelentős a régészeti, a néprajzi és a képzőművészeti gyűjteménye. A Múzeumi gyűjtemény több mint 580 ezer tárgyból áll. A tárgyi néprajzi gyűjtemény megalapozója Gönczi Ferenc egykori néptanító, tanfelügyelő, majd múzeumigazgató volt. A mintegy tízezres néprajzi gyűjtemény legértékesebb részét a pásztorművészet, a kismesterségek, a népi textília és építészet emlékei alkotják.
  • Rippl-Rónai Múzeum honlapja: www.smmi.hu
  • Cím      : 7400 Kaposvár, Fő u. 101.
  • Telefon: +36 82/314-011